„Wild Carpathia”, declaraţie de dragoste pentru România

Posted by on

Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului „Wild Carpathia”, a venit la Braşov pentru a vorbi despre proiectul care a adus faimă României, dar şi pentru a cere ajutorul mediului de afaceri braşovean pentru continuarea campaniei
„Vreau să arăt ce oameni minunaţi sînt românii şi ce ţară minunată este România! Ţara aceasta are foarte multe lucururi de oferit prin turism, care ar putea deveni cea mai importantă sursă de venit pentru România, în special pentru zonele rurale. Vrem să încurajăm protejarea acestor zone, a clădirilor istorice, natura sălbatică şi să arătăm că ecoturismul poate aduce venituri“, spune jurnalistul britanic Charlie Ottley (foto), realizatorul documentarului despre România „Wild Carpathia”, datorită căruia partea frumoasă a României a ajuns să fie cunoscută în întraga lume. Charlie Ottley este unul dintre cei mai cunoscuţi documentarişti ai postului de televiziune Travel Channel, scriitor, poet şi un călător neobosit. Revine de fiecare dată cu mare drag în România, iar acum a lansat o campanie de strîngere de fonduri pentru realizarea ultimei părţi a renumitului documentar „Wild Carpathia”. El a fost ieri la Camera de Comerţ din Braşov, pentru a susţine campania de strîngere de fonduri pentru realizarea Wild Carpathia” 4, ultimul episod care se va numi „White Carpathia“. 
 

E nevoie şi de ajutorul nostru 

Pentru realizarea acestui ultim episod din documentarul realizat de postul britanic Travel Channel este nevoie de un buget de peste 100.000 lire sterline, realizatorii dispunînd în prezent de jumătate din sumă din donaţii ale ONG-ului The European Nature Trust şi persoane filantropice private. Echipa speră să strîngă încă 50.000 lire din partea românilor, prin intermediul site-ului Kickstarter, la care se poate ajunge prin www.wildcarpathia.tv. Pînă în prezent s-au strîns deja 10.000 de lire de la aproximativ 100 de persoane. Dacă suma necesară nu va fi strînsă pînă pe 30 septembrie, atunci contul de campanie va fi desfiinţat, iar banii strînşi pînă la acel moment vor fi returnaţi donatorilor, iar ultimul episod al „Wild Carapthia” nu se va mai realiza. Proiectul nu poate fi demarat decît după strîngerea întregii sume. „Avem organizaţii care ne ajută şi am reuşit să strîngem jumătate din sumă, dar acum cerem ajutorul românilor pentru că acest documentar este pentru români, despre România şi se întoarce înzecit în România“, a explicat britanicul. Pe site-ul www.wildcarpathia.tv cei care vor să se implice, atît persoane fizice, cît şi firme, pot face donaţii, dar pot şi oferi sfaturi şi idei pentru locaţii demne de prezentat în documentar. 
 

Iarna în „White Carpathia” 

„Wild Carpathia 4” va fi ultimul episod din serie şi va purta şi numele de „White Carpathia“ (Carpathia Albă). Documentarul va prezenta România pe timpul iernii, începînd cu venirea toamnei şi terminînd cu perioada în care zăpada se topeşte şi răsar primele flori sălbatice de primăvară. „Tema acestui ultim episod este iarna pentru că vreau să arăt lumii că România poate fi vizitată şi iarna şi în orice perioadă a anului. Vom începe filmările din toamnă, din octombrie, vom trece prin tradiţiile de Crăciun, pînă la Paşte şi vom încheia cu primele flori de primăvară care ne vor purta înapoi pînă la Wild Carpathia 1, la imaginea cu pajiştea cu narcise, închizîndu-se astfel cercul. E o sarcină mare pentru noi, dar vrem să facem acest ultim şi cel mai mare episod prin care vrem să arătăm lumii frumuseţile României, cultura şi istoria ei. Să arătăm lumii cît de preţioase sînt pădurile de aici, cu sălbăticia ei care este unică în Europa, dar şi pericolele cu care se confruntă. În acelaşi timp vrem să evidenţiem şi zonele rurale, medievale care sînt extraodinare“, a mai spus Charlie Ottley. Documentarul va prezenta o latură diferită a României care va dovedi că există foarte multe motive pentru a vizita această regiune în timpul sezonului alb. Vor fi filmaţi urşii cînd se pregătesc de hibernare sau lupii cînd vînează prin zăpadă. Documentarul va arăta cum se pregătesc satele pentru iarnă, cum strîng oamenii lemne din pădure şi fîn pentru animale, dar şi cum petrec sărbătorile de iarnă cu frumoasele tradiţii şi obiceiuri. De asemenea, se va pune accent şi pe partea turistică, fiind prezentate sporturile de iarnă sau evenimentele de care turiştii s-ar bucura în ţara noastră. 
Filmarile vor începe în octombrie pentru a surprinde schimbarea paletei cromatice a naturii şi prima zăpadă care transforma puţin cîte puţin peisajul. Filmările se vor încheia în mai 2016. Ca şi episod final al seriei „Wild Carpathia”, acesta se va orienta în special către oameni. Va fi difuzat prima oară la Televiziunea Naţională şi ulterior de alte posturi de televiziune din ţară. Documentarul va rula în toate colţurile lumii, inclusiv, pe canalele TV Discovery sau Travel Channel, dar şi pe site-ul şi canalul de youtube „Wild Carpathia”, unde pînă acum documentarul are peste 3 milioane de vizualizări.
Jurnalistul britanic a spus că documentarul nu va prezenta însă şi staţiunile de schi precum Poiana Braşov, Predeal sau Sinaia, care, din punctul său de vedere distrug frumuseţea naturii. 

Englezii, promoterii României 

Charlie Ottley este cunoscut în toată lumea pentru interviurile realizate cu Prinţul Charles despre frumuseţea naturii din România, o adevarată comoară prea puţin protejată şi apărată chiar de către noi. Toate aceste aspecte sînt reliefate în documentarul “Wild Carpathia”. Campania jurnalistului britanic, în urma căreia “Wild Carpathia” a devenit un adevărat brand de ţară, este susţinută, la nivelul Braşovului, şi de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov. Pînă acum, documentarul „Wild Carpathia” a avut trei episoade, susţinute de Prinţul Charles, un iubitor al României şi al naturii sălbatice de la noi, dar şi al zonelor rurale în care tradiţiile încă se mai păstrează. Proiectul este susţinut de European Nature Trust şi de alte ONG-uri. 

„Wild Carpathia” a rulat în peste 110 ţări 

Din 2011, anul în care a demarat fenomenul „Wild Carpathia”, mass-media din toată lumea a manifestat un inters incredibil pentru subiect. Clipuri cu primul episod au rulat la canale televiziunilor din întreaga lume, fiind promovat mai ales în Marea Britanie, în publicaţii precum Daily Mail, The FT, Vanity Fair şi Daily Telegraph. Acelaşi interes crescut l-a avut şi media din România. În urma difuzării primului episod „Wild Carpathia”, au apărut şi peste 500 de articole. Documentarul a rulat în peste 110 ţări, fiind tradus în peste 11 limbi, reuşind astfel să schimbe imaginea României. Producţia a atras peste 1 milion de telespectatori atunci cînd a fost difuzată de Televiziunea Română. Pînă la acest moment, documentarul a înregistrat peste 3 milioane de vizualizări pe diferite site-uri specializate.

Autor: Mihaela Grădinaru, 10.09.2015

Sursa:http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=149784

Start conversation